gtag('config', 'UA-106053438-7');
You are here
Home > Zdrowie i rodzina > Jaka dieta dla chorych na AZS?

Jaka dieta dla chorych na AZS?

Dieta dla chorych na AZS

Atopowe zapalenie skóry to przewlekła choroba, która często ma nawracający charakter. Jednym z jej głównych objawów jest uporczywy świąd. W jej leczeniu pomocna może być dieta. Co jeść, a czego unikać przy AZS?

AZS a alergeny pokarmowe

Objawy atopowego zapalenia skóry mogą nasilać się pod wpływem czynników klimatycznych, gospodarki hormonalnej, stresu, nadwagi i otyłości, różnych czynników drażniących (m.in. kosmetyki, detergenty, wełniane tkaniny) oraz alergenów wziewnych i pokarmowych. Mogą one w różnym stopniu zaostrzać przebieg choroby.

Jaka dieta jest wskazana przy AZS?

Przede wszystkim nie ma jednej sprawdzonej metody żywienia. Każdy musi odkryć swój indywidualny program żywienia. Badania wykazują, że około 30-40% chorych z umiarkowanym lub ciężkim stadium AZS cierpi też z powodu alergii pokarmowej – ma to znaczenie głównie w przypadku dzieci.

Ogólnie jednak pomocna może okazać się odpowiednia dawka kwasów tłuszczowych omega-3 (m.in. tłuste ryby morskie, olej lniany i rzepakowy, siemię lniane, nasiona chia, migdały i orzechy włoskie). Działają one przeciwzapalnie, a takie objawy jak suchość i świąd są mniej drażniące. W diecie powinny znaleźć się też warzywa i owoce, produkty bogate w witaminę D3 (warto rozważyć także jej suplementy). Pomocne może być też stosowanie probiotyków i prebiotyków.

Czego unikać?

Aż 90% przypadków alergii pokarmowej u chorych na AZS wywołana jest przez alergeny z mleka jaj, soi, pszenicy, orzechów laskowych i orzeszków ziemnych czy rybach. Testy alergiczne będą odpowiednie do ustalenia właściwej diety – w razie konieczności również eliminacyjnej. Konieczne jest też zastąpienie ich zamiennikami, aby nie doprowadzić do braków ważnych składników w organizmie.

Podstawą jest też wyrobienie w sobie dobrych nawyków żywieniowych i sięganie po świeże i sezonowe produkty. Żywność przetworzona (jak słodycze, białe pieczywo, dania typu fast food itd.) oraz nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie podnoszą ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry.

Dowiedz się więcej:

Kar.kw.

Top